Ocena joga podlog

Ocene podlog so podane po dolgotrajni preizkušnji le teh ter preko poročanj drugih uporabnikov. Ker sem ocenjeval le podloge, ki sem jih uporabljal daljše časovno obdobje, so bile posledično ocenjene le dobre joga podloge. Vse podloge so bile enake dimenzije: dolžine med 180 in 186 cm, ter širine 60 cm.

Joga podloge generalno delimo na dve kategoriji in sicer na podlagi materiala iz katerega so narejene: na tiste iz plastike in tiste iz gume.


JOGA PODLOGE IZ PLASTIKE

Bodhi ASANA je primer klasične »kockaste« joga podloge. Je 4,5 mm debela in 1,1 kg težka. Površina je iz »puhastih« kvadratkov, kjer »puhasta« pomeni, da se ob pritisku usede, vdre – dejansko je njena debelina ob stisku nekje 3mm. Glede na svoje dimenzije je precej lahka.


Bodhi RISHIKESH in KAILASH je primer bolj kompaktne plastične joga podloge. Na eni strani je površina ravna na drugi strani je grbinasta. Kailash je tanjša – 3mm in težka 1,2 kg, Rshikesh pa debelejša – 4,5 mm in težka 1,75 kg. Čeprav je debelina enaka Asani le ta, zaradi svoje kompaktnejše sestave, ohrani večino navedene debeline ob pritisku.


Kurma Spezial yoga podloga je najtanjša izmed opisanih – 2,9mm in 1,1 kg. Dobavljiva je tudi v debelini 4mm, ki potem malce spominja na Bodhi ASANO, le da je bolj kompaktna. Kar se tiče tanjše verzije je poleg dobrega oprijema njena glavna prednost odlična zložljivost/upogljivost (tudi do 8 plasti) za uporabo kot joga pripomoček. Od vseh ocenjenih podlogah, tudi tistih iz gume, je v tem aspektu najboljša. Zaradi tega je tudi zelo priljubljena in razširjena v Iyengar joga studiih.


Vse plastične podloge takoj na začetku drsijo – po vrhu imajo zaščitni premaz (zaradi skladiščenja, da se ne sprimejo preveč). Da bo podloga prišla v svojo normalno oprijemljivost, jo je tako potrebno povrhnjo plast odstraniti z čiščenjem ali pa se sama “izčisti”/zapaca z uporabo.


JOGA PODLOGE IZ GUME

JADE Travel (3,2mm debeline in 1,4 kg težka) mi je izmed vseh preizkušenih dajala največ oprijemljivosti. Na čase že skoraj nadležno – profil so “rezice”, ki se ti »zarežejo« v roko, stopalo. V oceni sem imel Travel verzijo, ki je tanjša od njihove osnovne (4,8mm in 2,3 kg). Debelejšo verzijo sem samo na hitro preizkusil a le ta, prav zaradi manjše večje debeline in manjše kompaktnosti ni imela enako dobrega oprijema kot njena tanjša verzija.


Bodhi Natural rubber yoga mat ECOPRO s 4mm debeline in 2,1 kg teže. Dobavljive so tudi v različicah 1,3mm/0,9 kg in 4 mm/1,6kg. Oprijemljivost je super, čeprav slabša kot od JADE, saj nima takšnih globokih rezic. Je pa zaradi tega bolj trpežna. Tudi gostota je manjša kot pri JADE Travel, zato je mehkejša, lažja (kot JADE Harmony) in cenejša. A ker je manj kompaktnejša in večje debeline nudi malenkost manjšo stabilnost (npr pri stoječih položajih). Ena izmed optičnih minusov je, da se zaradi oprijemljivosti in ne globokih rez na njej pozna vsak prašni delec.


Black thick rubber 6mm, 3+kg. Kupil sem jo dolgo nazaj pri Kurmi, vendar imajo sedaj drugačen produkt, tako da dejansko podajam opis za »predhodnika«. Opis ohranjam tudi, ker gre za klasično podlogo z visoko gostoto/trdoto in debelino (6mm+), ki se jo pogosto uporablja pri intenzivnejših praksah kot je npr Ashtanga joga. Zato takšno ali drugačno ponujajo pri različnih proizvajalcih joga podlog. Gostota je precej višja kot pri Bodhi Natural ECOPRO, saj se ob enaki dimenziji podloge v teži razlikujeta tudi čez 1 kg. Podloga je super oprijemljiva, stabilna in robustna, a po drugi strani precej težka, težje se jo zvija in prenaša. Eden izmed minusov je bil, da je ob mojem potenju izgubila drugače super oprijem.


ZAKLJUČEK

Generalno gledano so podloge iz gume boljše, saj imajo vse boljši oprijem. Guma ima večjo gostoto in posledično tudi težo. So bolj kompaktne, stabilne. Plastične podloge so na drugi strani precej cenejše, lažje in boljše pri upogljivosti/zložljivosti. Podloge iz gume ne smejo biti izpostavljene neposredno soncu in vročini. Prav tako pri uporabi pripomočkov/predmetov (npr stola v Iyengar yogi) le ta hitreje pusti sled na gumijasti podlogi, vsaj na tisti z globljim profilom.

Podloga iz plastikePodloga iz gume
Cenejše
Lažje
Bolj trpežne
Lažje se upognejo
Bolj oprijemljive
Kompaktnejše
Okolju bolj prijazne  

Za nekoga, ki joga podlogo uporablja enkrat ali dvakrat na teden se lahko prosto odloči med vsemi ocenjenimi podlogami. Pred nakupom priporočam da jo preizkusite. Za nekoga ki se profesionalno ukvarja z jogo in/ali vadi skoraj vsak dan pa bolj priporočam podlogo iz gume.

Na začetku moje joga poti sem par let uporabljal Bodhi Asana, kasneje pa več let Kurma Special Yoga. Sedaj doma uporabljam Black thick rubber + Kurma Special Yoga kot pripomoček, v studiu, kjer podlogo vsakič zvijem in pospravim pa Jade Travel + Kurma Special Yoga kot pripomoček. Občasno ko vadim kje drugje vzamem le Kurma Special Yoga. Velikokrat če pod dopušča in je primeren, vadim kar na podu.


Nekaj napotkov, ki vam lahko pomaga pri nakupu joga podlog, tudi takšnih, ki niso tu ocenjene:

  • Tanjše podloge so po navadi bolj kompaktne in stabilne, ampak zato manj udobne. So lažje, lažje zložljive in prenesljive.
  • Bolj kot je podloga debela, težja in težavnejša za zlaganje, pospravljanje, prenašanje.
  • Glede na dimenzije in težo podloge lahko presodite kakšno gostoto ima. Večja gostota pomeni večjo stabilnost/kompaktnost in težo, manjša gostota pomeni večjo mehkobo in udobje (npr. pri ležečih položajih) a zato manjšo stabilnost (npr. pri stoječih položajih).
  • Oprijemljivost blazine se od uporabnika do uporabnika razlikuje – enim bolj drsi na eni, drugim spet na drugi. Že zato je priporočljivo joga podlogo pred nakupom preizkusiti.
  • Oprijemljivost, drsenje podloge se lahko drastično spremeni v kolikor imate potne dlani ali stopala. Odvisno je od materiala podloge (guma se tu v določenih primerih celo slabše obnese kot plastična) in od globine in kvalitete profila.