Iyengar joga

»Joga je pradavna, a popolna znanost, ki se ukvarja z evolucijo človeštva. Ta evolucija vključuje vse aspekte bivanja, od telesnega zdravja do samo-realizacije. Joga pomeni združitev – združitev telesa z zavestjo in zavesti z dušo.«

                            B.K.S. Iyengar

 

Iyengar joga je na kratko rečeno znanost telesa, čuječnost uma in umetnost duha. Ime je dobila po njegovem ustanovitelju, jogijskem velikanu B.K.S. Iyengar. Čeprav jo sam imenuje preprosto Joga, se je izraz vseeno obdržal, verjetno zaradi potrebe po razlikovanju z drugimi stili Joge.

B.K.S. Iyengar je metodo razvil iz tradicionalnih naukov joge, predvsem Patanjalijevih joga sutr in skozi uvide pri lastni praksi. Sistematiziral je čez 200 klasičnih jogijskih položajev in 14 različnih tehnik dihanja (z različnimi variacijami njih). Metodo je razvijal (in spreminjal) skozi celo življenje, vse do svoje smrti leta 2014 (stari 96 let).  Sedaj le ta živi dalje in se sooblikuje s predanimi Iyengar joga učitelji, z njihovimi uvidi, spoznanji.

 

»Sprememba se ne bi smeli bati. Moramo jo sprejeti z navdušenjem. Brez spremembe nič na tem svetu ne bi moglo rasti in cveteti ter nihče na tem svetu ne bi mogel napredovati in postati kar naj bi postal.˝

B.K.S. Iyengar

 

Tekom zadnjih 80 let je tako Iyengar joga postala eden izmed najbolj celovitih,  doslednih in strokovno podkovanih sistemov joge. Poleg globine (Iyengar) Joge same, gre zasluga predvsem na račun zahtevnosti in striktnosti, ki se jo zahteva od njegovih učiteljev (osnovno izobraževanje za učitelja Iyengar joga traja vsaj 4 do 5 let in se hkrati nikoli ne zaključi).

Glavni in verjetno najpomebnejši aspekt Iyengar joge je v njenem poudarku na pravilnosti poravnave telesa v asanah, ki ustvari harmonični in anatomsko pravilni način izvedbe jogijskih položajev. Ker so telesa različna in imajo ljudje različne telesne sposobnosti in hibe, je Iyengar tudi razvil uporabo pripomočkov (kocke, trakovi ipd.).

Drugi aspekt prakticiranje asan v Iyengar sistemu je pravilno zaporedje jogijskih položajev. S tem se doseže kumulativni efekt posameznih asan, ki drugače ne bi prišle do izraza. Medtem ko je pogosto v drugih sistemih joge zaporedje asan zapovedano, je pri Iyengar jogi vsak učitelj sam zadolžen, da sestavi sekvenco primerno namenu določene vadbe ali potreb vadečih. Seveda pri tem upošteva določene smernice in pravila sestavljanja zaporedja.

Tretji koncept je čas ostajanja v določenem položaju, s pomočjo katerega je efekt asan močnejši. V določenem položaju se lahko ostane od minute pa tudi tja do 20 minut. Npr. da ima stoja na glavi pravi fiziološko psihološki učinek je potrebno v njej ostati vsaj 8 minut.

Pranayama oziroma jogijske tehnike dihanja se začno izvajati šele takrat, ko so postavljeni trdni temelji v praksi asan, saj učenec predhodno rabi pravilno držo, fleksibilnost, kapaciteto pljuč in utrjenost, da sedi in diha pravilno med prakso pranayame.

Čeprav so bile terapevtski aspekti asan in pranajame znane skozi stoletja, je prav Iyengarjeva neprimerljiva pozornost precizno pravilni anatomski poravnavi in metodi dela, izpopolnila terapevtske aspekte joge.  Tako praksa Iyengar joge pogosto odpravi bolečine, korigira napačne gibalne vzorce, popravi držo, ter se uporablja tudi za zdravljenje mnogih resnejših bolezni.

Iyengar jogo v bistvu uporavlja Asano in Pranayamo s katerimi vadeči lahko osvoji vseh 8 Patanjalijevih aspektov joge – od yama in niyame in vse do samadhija. Pri izvajanju asan se namreč vadeči nauči kako vplesti celo telo in um, kako razširiti zavedanje do najmanjšega delčka telesa, tako da um postane buden, pozoren in oster. Nauči se dihati sproščeno, globoko in uravnovešeno, tako da energija (prana) lahko steče brez zaprek. S tem se um umiri, postane receptiven, postane čuječ – asana in pranayama postaneta meditaciji. Meditacija v akciji. Iyengar joga tako pojmuje obvladovanje telesa kot pot za obvladovanje uma.

 

»Če stopaš po katerikoli plemeniti poti in vztrajaš, lahko dosežek končni cilj. Bodi navdihnjen, a ne (pre)ponosen. Ne ciljaj prenizko, lahko zgrešiš cilj. Ciljaj visoko in prišel boš na sam prag blaženosti.«

B.K.S. Iyengar

 

Nobena beseda, stavek nikoli ne bo mogla opravičljivo opisati nekaj tako velikega in obsežnega kot je Joga. Šteje le lastna izkušnja, lastna praksa. Zato vabljeni da se nam pridružite.

 

 

Iyengar joga v Sloveniji

Iyengar joga je k nam prišla leta 2008. V tem času sta se izšolali že dve generaciji učiteljev, ki bolj ali manj dejavno širijo znanje po različnih koncih Slovenije. Učitelji so se združili tudi v krovno društvo Iyengar joge Iyengar joga združenje Slovenije, katere del je tudi mjoga. Njihova uradna internetna stran: www.iyengarzveza.si

ijzs-logo-big-iz-vector

Leta 2018 je združenje v sodelovanju s založbo Didakta izdalo prvo knjigo o Iyengar jogi v Slovenščini B.K.S Iyengar: Joga, Pot do Holističnega Zdravja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s